Újévi fogaldalmat nagyon sokan tesznek. A legtöbb felnőtt ember már tett újévi fogadalmat, de az eredmények nem túl biztatóak. A statisztikák szerint az emberek 10%-a tartja be a fogadalmait, tehát a többség nem elég kitartó.

A sikertelenség oka az lehet, hogy olyan célokat tűzünk ki, amely nem elég fontos számunkra, irreálisan nagyok a célok, vagy túl nagy lemondásokkal jár.

Pár tipp, hogyan tarthatod be az újévi fogadalmakat

Ahhoz hogy sikerrel járjunk fontos olyan célokat kitűzni, amelyek elérése örömmel tölt el bennünket, előre visz, és akár rövid vagy közép távon is elérhető (pl. több mozgás, többet fogunk mozogni). Fontos a célok leírása, mert vizualizáljuk a célunkat, és az agyunk segítségével már el is tudjuk képzelni hogy elérjük őket. A célokhoz szabjunk határidőt, mert segíthet betartani az elérésüket.

Új céljaink eléréséhez sokszor szükség van új szokások kialakítására, új tevékenységek bevezetésére, amelyek jellemzően három hét alatt szokássá válnak, és automatikusan elvégezzük őket.

10 tipp az újévi fogadalmak betartásához

  1. Koncentrálj egy dologra! Nagyobb eredményt érhetsz el, ha egy dologra figyelsz és összpontosítasz. Gondold ki, hogy melyik a legfontosabb célod és írd le.
  2. Tervezd meg a céljaid eléréséhez szükséges utat! Bontsd le a hosszú távú célokat több rövid távú célra amelyeket elérve jó úton haladsz majd a célok eléréséhez. Legyen konkrét és időben mérhető minden célod.
  3. Próbálj ki valami új dolgot. Sokszor érezzük, hogy valami újat kellene csinálni. Ha így érzel, ne várj tovább, és fogj valami új dologba. Tanulj, fejleszd magad, szerett új szakmát vagy képesítést. Utazz el új helyekre, tervezz több kisebb utazást is.
  4. Gondolkozz, legyél egyedül egy kicsit, és gondold át, hogy mi fontos számodra, mik a legfontosabbak az életedben. Csak egy életed van, ezért nem mindegy hogyan éled! 🙂
  5. Gondolj azokra az emberekre akiket szeretsz, és akiknek a segítségére számíthatsz. Ez lehet a családod, a barátok, vagy hozzád közel álló munkatársak.
  6. A környezet is hatással van az életedre. Alakíts ki olyan környezetet, ami segít a fejlődésben. Beszélj a terveidről a családodnak a barátaidnak, akik hisznek benned és segíthetnek a céljaid elérésében.
  7. Bontsd le lépésekre hogyan fogod megváltoztatni és javítani az életedet, írj tennivaló listát a céljaid mellé, és naponta olvasd át.
  8. Jutalmazd meg magadat amikor elérted az egyik célodat. Ennek fontos motiváló hatása van, és pozitív megerősítést ad neked! 
  9. Írd le a sikereket, a elért eredményeket. A sikerek erőt adnak és segítségükkel tovább tudsz haladni az úton. A lényeg, hogy fejlődj. Olvass pozitív beállítottságú és motivációs könyveket. Légy pozitív!
  10. Ne add fel! Ez a legfontosabb! Ne hagyd, hogy a hétköznapok és a munka, vagy a stressz miatt ne kövesd a céljaidat, és feladd amit elterveztél. Soha ne add fell! És végül eléred a céljaidat.

Az új célokkal új dolgokat fogsz csinálni, és ha elég kitartó vagy, akkor észre fogod venni, hogy milyen jó érzés előrehaladni és elérni a céljaidat.

BUÉK!