Az alma sok ember kedvenc gyümölcse. Fogasztása nagyon egészséges, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Ahogy a mondás tartja: “Minden nap egy alma az orvost is távol tartja”.

Magyarország nagy almatermesztő ország, ezért az alma könnyen elérehető és megvásárolható. Saját kertben ültethetünk almafát is. A legegészségesebb ételek közé tartozik. Az alma gazdag rostokban és antioxidánsokban, ezért napi rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a magas vérnyomás, a rák, a magas koleszterin szint, a cukorbetegség és szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha odafigyelünk az egészségünkre, akkor érdemes naponta almát enni.

Energiatartalma alacsony (52kcal/100 gramm), szénhidráttartalma is alacsony. C-vitaminban és B-vitaminban gazdag ezzel is hozzájárulva az egészségünkhöz.

Alma faják

Jonathan, Starking, Idared, Gála, Golden, Jona Gold, zöld alma.

Zöld alma

zöldalma

Felhasználása: az almát gyakran használjuk főzéskor mert egész évben elérhető és olcsón beszerezhető. Sokféleképpen felhasználható akár süteményhez (almás pite, almás rétes, máglyarakás), levesekhez (almaleves, gyümölcsleves), vagy akár húsos ételekhez és alma kompóthoz.

Tárolása: a tárolása hűvös, hideg helyen az ideális. Az almát ne tároljuk meleg helyen hosszú ideig, mert hűvös helyen marad ép állapotban hosszabb ideig. Az ép almákat mosatlanul, hűvös helyen tároljuk. Megfelelő hely lehet a hűvös kamra, pince, garázs.

Almából készült ételek sütemények

almáspite

Milyen ételeket készíthetsz almából?

Az alma nagyon jó alapanyag a főzéshez. Sokfajta étel készül Magyarországon az almából, amelyek sokak kedvence. Szerintem nincs olyan magyar ember akinek ne lenne egy almából készült kedvence étele, mint például az almás pite vagy az alma leves.

Almából készült ételek: alma leves, almás pite, amerikai almás pite, máglyarakás, almakompót, vagyes gyümölcsleves, alma torta, almás rétes, birsalma sajt.

Fogyassz rendszeresen almát, hogy az egészséged megőrizd! Alma az egészségünkért.